Mijn passie voor dranken is al vroeg begonnen. Op de middelbare school was ik erg gecharmeerd van de opleiding levensmiddelentechnologie, omdat er onder andere drankentechnologie gedoceerd werd, waarbij je onder andere leerde destilleren en bier brouwen.

Na het behalen van HBO Levensmiddelentechnologie ging ik verder met de specialisatie Fermentatie en Enzymologie aan de WUR. De praktijk van het brouwen leerde ik op zaterdagen op de mensa van de studentenvereniging waar we met vrienden vele liters bier gingen brouwen.

Brouwen is een tijdrovende klus en door drukke werkzaamheden werd er een uitstapje gemaakt naar vruchtenwijnen. Helaas pakte de smaak niet altijd geweldig uit, maar er zat natuurlijk wel alcohol in...

Dus maar eens kijken of we deze alcohol kunnen 'winnen' uit de wijn door middel van destillatie. In het deksel van een oude soeppan, gekregen van moeder (wat volgens haar wel een dure soeppan was), werd een gat geboord; koperen buis erdoorheen, voorzien van een koelmantel. En een miniatuurketel was klaar voor gebruik. En zo werd een twijfelachtige pruimenwijn een lekkere pruimenjenever!

Het smaakte naar meer en in de loop der jaren op hobbymatige wijze steeds meer destillaten geprobeerd. Likeurrecepten uit de 18e eeuw, berenburg en andere kruidenbitters, destillaten van fruit op jenever getrokken en ga zo maar door.

Mijn overgrootmoeder heb ik helaas niet gekend, maar zij stookte thuis jenever van aardappels op het fornuis. Er zal ongetwijfeld ook gerstemout aan toegevoegd zijn, want anders was de versuikering van de zetmelen een moeilijk verhaal.

Mijn missie is om terug te gaan naar de oorsprong; om te kijken hoe met natuurlijke ingrediënten en op ambachtelijke wijze in hedendaagse tijd mooie jenevers en andere dranken gemaakt kan worden.

Jenever van aardappels? Of zoete aardappels? Zou een jenever van pompoen tot een lekker product leiden?

Laten we de uitdaging aangaan en onze trots van de Lage Landen definitief op de kaart zetten! Gestookt op ambachtelijke wijze met koperen alambics en met genoeg lagertijd om het product te laten 'huwen' voor de beste balans.

Bas Hoogstede